Dikey Geçiş Sınavı Hakkında Genel Bilgiler ?
11 Haziran 2020, Perşembe

Öncedende DGS ile 4 yıllığa tamamlama yapılıyordu şimdi ne değişti ?

Önceden belirli bir programa sadece 5 bin kişi başvuru yapabiliyordu. Şimdi bölüm sayısı arttırıldı ve 5 bin sayı 15 bine çıkarıldı. Burada hem bölüm sayısı 3 katıda hem alınacak aday sayısı 3 katına çıkarılmış oldu.

2014 öncesi Sınavsız girerken 2014 sonrası neden sınavla girmek zorunda Sendika neden bunu çözmüyor ?

Lisans tamamlama Sağlık Sen tarafından kazanıldı ve bir çok çalışan lisans tamamlama ile 4 yıllığa okulunu tamamladı ve tamamlamaya devam ediyor. 2014 sonrası ise DGS ile girmek için uğraşıyordu. Fakat bölüm sayısı az ve az kişi alındığından birçok aday dışarda kalıyordu. Anayasa Mahkemesine başvurulması sonucunda Anayasa Mahkemesi 2014 sonrasının lisans tamamlama ile girmesinin önünü kapattı. Bunun gibi bir çok sınavda böyle kararlar mevcut ; Örnek olarak 10 yıllık memurların A sınıfı İş Güvenliği Sertifika sınavlarına girebilmesinin önüde aynı şekilde kapatıldı. Biyologların Tıpta Uzmanlık Sınavına girebilmesinin yoluda aynı şekilde kapatıldı. Anayasa Mahkemesi Kararı olduğundan kanun değişikliği ile yapılması gerekmektedir. Bu uzun süredir hem toplu sözleşmelerde hemde diğer meclis görüşmelerinde dile getirilse de Anayasa Mahkemesi kararı olduğundan hiçbir siyasi bu işe yaklaşmak istemiyor. Tekrardan çünkü iptal edilme durumu olabileceğinden. O yüzden sendikamız da bu dönemde kanun değişikliğine gerek kalmadan YÖK ile görüşerek böyle bir çözüm üretilmiştir.

Kazanım mı ? Kazanım Değil mi ?

Belkide meclisin yıllarca çözemeyecek olduğu bir işi YÖK’ü devreye sokarak Sağlık Sen bu işi çözmeye çalıştı ve bir şekilde başardıda. Her şey istediğimiz gibi olmaya biliyor çünkü bir kanun devleti olduğumuza göre kanun her şeyin üstündedir. Hep çocuklarımza çalış kazan diyorduk şimdi hep birlikte çocuğumuzla birlikte çalışacağız. En büyük yardımcımız onlar olacak veya DGS çalışma grupları. Hepinize şimdiden başarılar.

Sınavla ilgili tüm bilgiyi https://www.osym.gov.tr/TR,8862/hakkinda.html adresinden bulailirsiniz. Ayrıca ÖSYM’ye kulllanıcı kaydı olmayanlar üniversiteden veya il ve ilçelerde ÖSYM’nin belirlemiş olduğu okullardan kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Sınavla ilgili tüm sorularınızı sosyal medya üzerinden, [email protected] adresi üzerinden bizlere iletebilirsiniz.

DGS Sınavı Nedir ?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Meslek Yüksek Okullarından ve Açık Öğretim Önlisans fakültelerinden mezun olan adayların okullarını 4 yıllığa tamamlamak için yapılan sınavdır.

DGS Hangi Sorular Sorulur?

DGS küçük bir Yükseköğretim Kurumları Sınavıdır. Farklı olarak sorular YKS’ye göre daha kolay ve sadece Türkçe ve Matematik soruları sorulmaktadır.

DGS Kaç Soru Vardır ?

60 Türkçe ve 60 Matematik sorusu bulunmaktadır. Toplam 120 Soruya 150 dakika (iki bucuk saat)

DGS Hangi Tarihlerde, Nasıl Başvurulur ve Sınav Ne Zaman Yapılır ?

2020 yılı için başvurular 9-17 Haziran 2020 tarihleri arasından https://ais.osym.gov.tr/ adresinden başvurusu yapılacaktır. 8 Ağustos 2020 tarihinde saat 10.15’te yapılacaktır. Bir ay sonra da sonuçları açıklanacaktır. Başvuru ücreti 2020 yılı için 130 Türk Lirasıdır.

DGS’de Kazanma veya Kaybetme Vardır ?

Tıpkı YKS sınavı gibi paun sıralaması yapılmaktadır. Seçtiğiniz bölümlerin Sayısal, Sözel veya Eşit Ağırlık puanlarına göre tercih işlemi yapılmaktadır.

DGS’de Puan Hesaplaması Nasul Yapılır ?

Türkçe ve Matematikten yaptığınız net sayısı + Taban Puan + ÖBP (Önlisans Başarı Puanı) hepsinin toplamına göre yapılmaktadır. Yaptığınız net sayılarının standart sapmasına göre hesaplama yapılır. Yani herkesin yanlış yaptığı soruyu doğru yapmanız yüksek paun alabilirsiniz. ÖBP’de önlisans mezuniyet not ortalamasının 100 sisteme çevrilmesi ve 0,8 ile çarpılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kısaca 4’lük sistemde 4.00 ortalama ile bitiren birisi 100*0,8 den 80 ek puan alır. 2.00 ile bitiren 50*0,8 40 ek puan alır. 50 den düşük olan ortalamalar hepsi 50 olarak hesaplanmaktadır. Ayrıca puan hesabının yapılabilmesi için de Türkçe ve Matematik testinin her ikisinden de 0,5 ham puan almak gerekmektedir. Sadece Türkçe çözüp matemetikten 0,5 puan alamazsanız puanlama hesabı yapılmaz.

DGS Puan kesilmesi var mı ?

Bir önceki yıl DGS’den bir programa yerleştirilmişseniz yeniden tercih yapacağınız zaman ÖBP de 0,8 ile değil 0,45 ile çarpılır.

 

Sosyal Medya Hesaplarımız

https://www.facebook.com/giresunsagliksen/

 

https://www.facebook.com/groups/308113763083839/

 

Twitter

https://twitter.com/giresunsagliksn

 

İnstagram

https://www.instagram.com/giresunsagliksen/

 

 

 

 

PAYLAŞ :