8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajı
08 Mart 2019, Cuma

Bugün dünyada kadına yönelik şiddet ve tecavüzde 4 ülke başı çekmektedir: Hindistan, Pakistan, ABD ve Suriye. Türkiye 2006 yılında 106. sıradayken bugün OECD verilerine göre 136. sıraya gerilemiştir. Ülkemizde 2018’de 280 kadın öldürülmüş; bunlardan 40 kadın cinayeti faili meçhul olarak kalmış; 340 kadın cinsel tacize, 120 kadın tecavüze ve 350 çocuk istismara uğramıştır. 2018 yılı verilerine göre istismar vakaları en çok % 60 oranında eğitim kurumlarında gerçekleşmiştir. Şiddet olayları toplumumuzda her geçen gün yüzünü daha çok göstermekte ve toplumsal düzen için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Bugün kadınların %70’i sokakta tek başına yürümekten korktuğunu ifade etmektedir. Belki bu sonucu görüp “erkekler de artık korkuyor” diyebilirsiniz; ancak bu ülkede yaşayan bireyler olarak şiddete hep birlikte dur demedikçe, bu sorunun hepimizi yok edeceğini artık görmeliyiz.

 Son 50 yılda TBMM’nin en fazla ’i kadınlardan oluşmuştur. Bu oran 2015 Haziran seçimlerinde meclise giren kadın milletvekili oranıdır. Bugün bu oran ’te. 81 ilde tüm partilerin yöneticilerinin sadece 22 tanesi kadın yöneticidir. Haliyle yasaları oluşturan gruplarda kadınlar azınlıktadır. Üniversitelerin sadece 17 tanesinde kadın rektör bulunmaktadır. Günümüzde çalışan kadınların %25’i ise kayıt dışıdır. Ülkemizde kadınlarda işsizlik oranı iken, erkeklerde bu oran %9’dur. Kısacası, eğitim, sosyal ve haliyle siyasi alanda kadınlar hep geri planda kalmıştır.

 Kadınların en çok istihdam edildiği alanlar sağlık ve sosyal hizmet alanlarıdır. Bu alanlar, günümüzde şiddet olaylarının sık yaşandığı yerlerdir. 2018 yılında hastanelerde yaklaşık 15.000 şiddet olayı yaşanmıştır. Bunlardan 2 tanesi cinsel taciz olayıdır. Giresun’da her 100 kadın ve çocuktan 1’i ya şiddet görmekte ya da öldürülmektedir. İlimizde sağlık kurumlarında 2018 yılı içerisinde 64 tane şiddet olayı yaşanmıştır. Giresun’da sağlık alanında hemşire ve benzeri gruplarda personel sayısı yetersizdir. Bu yüzden hastanelerde, servislerde hafta sonları ve geceleri 1 ya da 2 nöbetçi kalmaktadır. Gece 3’te ve 4’te hastaneye hasta ziyaretine gelinmekte; bu saatlerde gelen kişilerin çoğunun da alkollü olduğu görülmektedir. Bu durum hem çalışanları hem de hasta ve hasta yakınlarını tedirgin etmekte ve korkutmaktadır. Tedavi olduğunuz hastanede böyle bir ortamda kendinizi düşünün!

“Gökyüzünün yarısını kadınlar taşır” der bir Çin Atasözü. Kadınların ve erkeklerin eşit olduğunu; mevcut düzenimizde bu eşitliğin sağlanması için pozitif ayrımcılığın uygulanmasını; bizler, kadınlar ve erkekler, desteklemeliyiz. Medyada kadını aciz, her 8 Mart’ta üzerinden indirimli satış yapılacak bir meta gibi gösteren, cinsel obje gibi teşhir eden program ve reklamlara karşı çıkmalıyız.

Sağlık Sen Giresun Şubesi Kadın Kolları


FOTO GALERİ



PAYLAŞ :