Döner Sermaye Yönetmeliğinin Değişikliği İçin Eylem Planı
20 Şubat 2019, Çarşamba

Sağlık Sen Stratejik Araştırmalar Merkezinin 2016 sonu 2017 de yaptığı çalıştayda bu sorun masaya yatırılmış ve çözümü için eski sağlık bakanları ile görüşülmüş şimdiki sağlık bakanımız Fahrettin Koca'yada rapor halinde verilmiş olmasına rağmen herhangi bir değişiklik yapılmadığından İl genelinde ve Türkiye Genelinde Cumhurbaşkanına sesimizin duyması için girişimlerde bulunuyoruz. Bu sebeple; 19.02.2019 tarihinde sendika yönetim kurulu toplantısında daha önceden de dile getirdiğimiz döner sermaye yönetmeliğinin değişiklik yaptırılabilmesi için. Bir dizi eylem planını oluşturulmuştur. Bunun ilk basaması Cumhurbaşkanlığı İletişim Hattı (CİMER)'e yazdığımız yazının gönderilmesidir. Ayrıca 21.09.2019 tarihinde debboy mevkiinde bulunan PTT önünde 16.30'da basın açıklaması yapılacak ardından sayın cumhurbaşkanımıza telgraf gönderme eylemi yapılacaktır. Yönetmelik değişikliği yapılmadığı müddetçe değişen hiçbir şey olmayacaktır. Kanunda belirtilen haricinde hiç kimse insiyatif kullanıp bir şey yapamaz. Sorun döner sermaye yönetmeliğinin kendisidir. Bu konuda genel merkezimizin yapmış olduğu çalıştay sonucunda da çözümler sunulmuştur.  http://www.sasam.org.tr/wp-content/uploads/2017/07/DSCalistay.pdf

Cimer başvurusu nasıl yapılır. >>> E-devlet üzerinden giriş yapılarak karşınıza gelen arama ekranına cimer yazdığınız sizi yönlendirecektir.

Edevlet adresi : https://www.turkiye.gov.tr veya internet arama sayfanıza cimer yazarak veya https://www.cimer.gov.tr adresine girerek ilgili alanları doldurduktan sonra başvuru aşamasına geçebilirsiniz.

Yapamayacak olan arkadaşlar varsa bağlı bulunduğu yerlerdeki temsilci arkadaşlara başvurarak yardım alabilirler.

DÖNER SERMAYE YÖNETMELİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN CİMER’E BAŞVURU YAZISI

Sayın Cumhurbaşkanımız; 2003 yılında başlatmış olduğunuz sağlıkta dönüşüm ile birlikte hasta memnuniyeti %39’lardan 2017 sonu itibari ile %78’lere çıkarılmıştır. Fakat 2018 yılı verilerine göre %72’ye düşmüştür. Bunun sebebi; Tüm kamu kurumlarında sabit ödemeler genel bütçeden karşılanırken sağlık bakanlığına bağlı kurumlarda döner sermaye bütçesinden karşılanmaktadır. Ayrıca diğer kamu kurumlarında sabit ödemeler vergilendirmeye tabii tutulmazken sağlık bakanlığına bağlı kurumlarda vergilendirmeye tabidir. SUT fiyatlarında 15 yıldır değiştirilmediğinden bugün birçok hastane zarar etmektedir. Bu durum hem hastaları hem sağlık çalışanlarını hem de hastane ile anlaşma yapan diğer şirketleri zor duruma düşürmüştür. Birçok hastanede çalışan hekim dışı personel ek ödeme alamamaktadır. Mevcut ek ödeme yönetmeliğindeki adaletsiz kat sayılar yüzünden bugün afiliasyon olan hastanelerdeki akademik personel dışında kalan tüm çalışanlarda ek ödeme alamayacaktır. Bu durum için acil bir düzenleme yapılmazsa birçok hastane iflas durumuna düşebilir. Bu yüzden sabit ödemelerin bütçeden ödenmesi, döner sermaye bütçesi üzerinden ağır yüklerin kaldırılması gerekmekte olup yeni bir yönetmelik çıkartılıp döner sermayenin adil şekilde dağıtılması sağlanmalıdır.

 Sayın başkanım bu konuda sağlık çalışanları yardımlarınızı bekliyor.

 Kopyalayıp CİMER sayfasına yapıştırma yapabilirsiniz.

 


FOTO GALERİ



PAYLAŞ :