4 Şubat Dünya Kanser Günü
04 Şubat 2019, Pazartesi

 

Kelime anlamı olarak kanser, bir organ veya dokudaki hücrelerin düzensiz olarak bölünüp çoğalmasıyla beliren kötü urlara denir. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başlar. Tedavi edilmez ise ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme dahi neden olabilir.

Vücudumuzdaki kas ve sinir hücreleri haricinde hayatı idame ettirebilmek için bölünmeye ihtiyaç duyarlar. Ölen hücrelerin yenilenmesi, yaralananların iyileştirilmesi ya da yenilenmesi için sürekli bölünmeye ihtiyaç duyarlar. Fakat bu bölünme kontrollü bir bölünmedir. Hücreler başlangıçtan ölümüne kadar ne kadar bölüneceğini bilirler yani bir hücre oluşmadan önce ne kadar yaşayacağı ne kadar bölüneceği bellidir. Sona geldiğinde vücutta programlı hücre öldürme (apoptosis) yapılır.  Kanserde hücre içinde bulunan DNA’lardaki hatalardan kaynaklanmaktadır. Normal şartlarda vücut bu hatalı DNA’lı hücreler bulup yok edilir fakat kanserli hücrelerde bu yapılamaz. Yapılamadığı içinde hücre sürekli bölünür ve bulunduğu yerde birikmeye başlar burada birikirler. Bu hücreler lenf ya da kan dolaşımına geçerse vücudun başka organlarına da dağılabilip burada da birikme yapabilirler.

Türkiye’deki her 5 ölümden 1’i kanserden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de kansere bağlı ölümlere baktığımızda öncelikli olarak Ankara, İzmir, Artvin, Elazığ, Gümüşhane, Düzce gibi illerimiz gelmektedir. Giresun’da son 5 yılda 5 bin kişiye kanser teşhisi konulmuştur. Genelde açıklanan verileri incelediğimizde de kıyı bölgelerinde mesane kanseri iç bölgelerde mide kanserinin sıkça görülmektedir.

Kanserin tedavisi 0 mümkündür buda erken teşhisle birlikte yapılır. Rahim ağzı gibi kanser için 9-13 yaşlarındaki kız çocuklarımıza aşılama yapılıyor. İsteyen aileye buda bu çocuklarımızı ilerde bu hastalığa yakalanma riskini en aza indiriyor. Bu yüzden kanser taramasına önem vermemiz gerekiyor. Kanser türüne göre belirlenmiş standartlar vardır. Yaşa göre türüne göre taramanın yapılması için. Bu konudaki en iyi desteğiniz ve destekçinizde aile hekimleriniz olacaktır.

İyi bir yaşam için sağlık standartlarımızı yükseltmeliyiz. Sağlık standartlarımızın yükselmesi sağlığımızı korumaktan geçer. Hareketli bir yaşam dengeli beslenme bizi birçok hastalığa karşı koruyabilmektedir. Aynı zamanda da sağlık alanını da iyi şekilde kullanmamız gerekir. Sağlık için öncelikle belirlenmiş aile hekimlerimize gitmemiz gerekir eğer ileri bir tedaviye ihtiyaç varsa zaten aile hekimimiz bizi gereken yere gönderecektir. Bu şekilde yaparsak hastanelerde yaşanan yoğunluğu da azaltmış oluruz.

Sağlığımızı koruyalım, Sağlığımızı korumaya çalışanları da sağlığımız onlarmış gibi koruyalım.

Sağlık Sen Giresun Şube Başkanı

Kerim SÜRAL


FOTO GALERİ



PAYLAŞ :